POSLOVNI BLOG

Če vodite svoje podjetje, je poslovni blog resnično pomemben. Zakaj?

Če izdelke ali storitve predstavljate prek spletnega mesta, imate svoje podjetje in na njem ni poslovnega spletnega dnevnika, je ta vsebina namenjena vam.

Ljudje ustvarjajo zasebne bloge iz različnih razlogov, bodisi zato, ker želijo govoriti o stvareh, ki jih zanimajo ali imajo radi, ali zaradi nekaterih drugih. Šele ko blog doseže nekaj uspeha, posvečajo več pozornosti ustvarjanju vizualne identitete.

Če pa še oblikujemo poslovni blog, ker imamo poslovno spletno mesto, smo res naredili veliko. S tem bomo lahko dosegli več obiskovalcev, povečali število potencialnih strank in razširili novice o našem poslu.

Kakšne so prednosti ustanovitve poslovnega spletnega dnevnika?

Večina potencialnih kupcev (70%) najde podjetja s pomočjo vsebine njihovega bloga. Odstotek se sčasoma povečuje.

Zakaj, kako?

Vedeti moramo, da obstajata dve vrsti spletnih strani. Dinamične in statične.

Dinamične se objavljajo pogosto, objavljene so tudi na družbenih omrežjih in vsebujejo aktualne informacije. Pravzaprav so to objave v blogu.

Statične se redko posodabljajo, na primer strani kot so to kontakt, o nas, storitve. To so strani poslovne predstavitve.

Poslovni blog je torej najboljši način, da se znajdete na prvi strani iskalnika in rastete v očeh Googla. Potencialni kupci se na kakovostno objavo v blogu bolje odzovejo kot na oglas.

Mailing lista narašča

Kar poskušate doseči na družbenih omrežjih, boste z mailing listo dosegli bolje in hitreje. Vsak, ki posluje bi moral uporabljati tudi mailing listo.

Statistični podatki kažejo, da 45% naročnikov odpre e-pošto, medtem ko 1-2% sledilcev reagira na družbenih omrežjih. S poštnim seznamom lahko stopite v stik s svojimi sledilci, kadar koli želite, medtem ko je težje slediti algoritmu družbenih omrežij, ki se pogosto spreminja brez predhodnega obvestila.

Naročniki so vaše potencialne stranke, medtem ko je to za tiste iz družbenih omrežjih težje trditi.

Zelo pomembno je tudi, da sledilcev ne zasipate s sporočili naj kupijo. V tem primeru mailing lista ne bo koristila. Lahko pa jih obveščate o novih storitvah ali izdelkih, novostih in podobno.

Kakšne so prednosti socialnih medijev?

Vsi, ki vodijo svoje podjetje, vedo, da je pomembno biti prisoten na družbenih omrežjih. Toda mnogi med njimi socialnih omrežij ne uporabljajo na pravi način.

Sledilci se lahko hitro naveličajo, če nenehno objavljate samo izdelke. Ampak, če jim tudi ponudite kakovostne informacije, boste vzbudili njihovo zanimanje in ne samo, da bodo vsebino delili na svojem profilu, lahko bodo postali tudi stranke.

V svojem poslu gradite avtoriteto

Da ste predani svojemu delu, da ste resni in profesionalni, bo govorila vsebina, v kateri boste svojim spremljevalcem delili koristne in zanimive informacije.

Dovolj je, če uspete svojemu bralcu enkrat pomagati s svojim prispevkom, da si ga bo zapomnil in se vas v prihodnosti spomnil, če potrebuje vaš izdelek ali storitev. Vsekakor vas bo priporočil svojim prijateljem.

V koraku s konkurenco

S poslovnim blogom boste v očeh bralcev pridobili zaupanje in postali strokovnjak. Kupec izbira med načinom poslovanja in ne toliko med izdelki.

Čeprav vaši konkurenti morda nimajo poslovnega spletnega dnevnika, to še ne pomeni, da ga ne potrebujejo. Zato ste zagotovo lahko pionir v svojem poslu.

Odprite vrata novim virom dohodka in poslovnega sodelovanja

Ko imate kvaliteten spletni dnevnik in ljudje, ki ga radi berejo, želijo, da jih omenite ali priporočite njihove izdelke, boste to storili v eni od vaših objav. A bodite previdni in tega ne delajte iz razloga, ker je nekdo za oglaševanje ponudil veliko denarja. Tu ste, da svojim spremljevalcem ponudite kakovostne informacije in izdelke, zato jim ne svetujte, samo zato, da bi zaslužili. Priporočite samo kakovostno, preizkušeno in zaupanje vaših naročnikov bo ostalo. Poudarek uspešnega bloga je – ne izkoriščaj bralcev.

Ustvarjanje poslovnega spletnega dnevnika – kako?

Razlika je v tem, če začnemo z osebnim ali poslovnim blogom. V poslu si namreč ne moremo privoščiti napak, ki bi nas stale našega ugleda na trgu. Zato je dober načrt pomemben, še preden ga ustvarimo. Najamemo tudi spletnega oblikovalca. Katere teme bo blog zajemal (teme morajo biti povezane s podjetjem, ne pa samo s prilogami, kot so običajni oglasi za izdelke). Če ne morete sami pisati člankov, zberite ekipo strokovnih ljudi. Najbolje je, da je nekdo, ki je zaposlen in zelo dobro pozna vaše podjetje in izdelke. Kako pogosto se bodo članki objavljali (dobro je vsaj en članek na teden). Najpomembneje je, da je prispevek kakovosten. Kakovost je vedno pred količino.