Kako napisati svojo prvo objavo na blogu

Torej, ustvarili ste svoj spletni dnevnik. Čestitamo! Izbrali ste ime, izbrali ste odlično temo WordPress Tumblr in vse izgleda tako, kot ste si zamislili.

Zdaj je čas, da začnemo s bloganjem. In to pomeni, da napišete svojo prvo objavo. Vsak blog se mora nekje začeti, zato poskrbite, da bo vaš prvi vtis dober! Tu je nekaj nasvetov za pisanje prve objave v spletnem dnevniku:

Začnite s predstavitvijo sebe

Kot pri vsaki novi situaciji je tudi tukaj pomembno, da se predstavite in ljudem daste priložnost, da vas spoznajo. V prvem prispevku v blogu povejte bralcem, kdo ste, o čem je blog in zakaj je bil lansiran. Že kratek uvodni odstavek bo morda dovolj, da bodo vaši bralci dobili idejo, kaj lahko pričakujejo …

Če nameravate objaviti gostujoče bloge ali gostiti različne avtorje, bi to morda morali omeniti ali pa jih tudi predstaviti. Prav tako ne pozabite v naslov vključiti ustreznih ključnih besed, na primer: “Prva izdaja” ali “Dobrodošli”, da bodo bralci takoj razumeli, od kod prihajajo. Izdelajte svoj uredniški načrt.

Odločitev za začetek spletnega dnevnika je enostavna. Vsakodnevno ustvarjanje novih in izvirnih tem blogov je veliko težje. Ko je vaš spletni dnevnik pripravljen na zagon, vložite čas v ustvarjanje uredniškega koledarja. Določite prvih nekaj tednov glede na teme objav, vendar ne pozabite, da to, kar napišete, ne bo ostalo vklesano v kamen. Koledar lahko kadar koli spremenite in prilagodite, dokler ga potrebujete.

Odličen način za pričetek pisanja bloga je branje drugih blogov. Na ta način boste odkrili vsebino, ki že obstaja, in lahko boste tudi delali na obdelavi novega zornega kota ali perspektive, zaradi katere bo vaš blog izviren in vreden branja.

Pametna taktika je branje bloga, s katerim se ne strinjate ali ima drugačen zorni kot. Potem napišite prispevek z drugega zornega kota in resnično vključite svoje bralce. To je lahko odličen način za zanimanje za prvo objavo bloga.

Kaj ti meniš?

Eden najtežjih delov pisanja bloga je iskanje lastnega glasu. Vaša identiteta in osebnost naj bi sevala skozi vaše pisanje. Zaradi tega je vaš spletni dnevnik edinstven. Nekateri blogerji se izražajo s humorjem, drugi z novicami.

Glas, ki ga ustvarite, je odvisen od namena vašega spletnega dnevnika in ciljne publike. Če je vaš spletni dnevnik poslovno usmerjen, bo vaš ton seveda bolj uraden. Če pišete osebni spletni dnevnik, si lahko zagotovite več svobode. Spoznajte občinstvo. Po tem lahko izpopolnite svoj glas, tako da jih resnično doseže. Če boste razumeli občinstvo, boste lažje našli tudi nove teme, ki jim bodo zanimive.

Povežite svoj spletni dnevnik s svojimi socialnimi omrežji

Čez nekaj časa se bo blog okrepil in upajmo, da bo trdno povezan s svojimi bralci. Ne pozabite na svojem spletnem dnevniku omogočiti gumbov za skupno rabo. Tako je vaše objave lažje deliti, kar bo povečalo zanimanje in angažiranje. Preden objavite svojo prvo objavo v spletnem dnevniku, še enkrat preverite, ali povezave do vseh vaših družabnih omrežij delujejo.

Lektoriranje, lektoriranje in lektoriranje!

To je zlato pravilo bloganja, ki ga mora vsak pisatelj uporabiti, preden objavi objavo. Vedno urejajte in lektorirajte, ne le enkrat, če je to potrebno, da zagotovite, da v vaši vsebini ni napak pri tisku in sramotnih slovničnih napak.

Slabo napisana objava ali objava, prežeta s slovničnimi napakami, se bralcem zdi nestrokovna in odbojna. Tudi če ste prebrali osnutek in je videti kot nalašč, ga takoj po objavi ponovno preberite, da pri dodajanju ne bo napak pri oblikovanju. Tu je še en priljubljen trik, ki ga uporabljajo blogerji in pisci: preden kliknete gumb »Objavi«, si vzemite odmor za nekaj ur, morda celo do naslednjega dne. Nato se vrnite spočiti, preden vnesete najnovejše spremembe in objavite vsebino.

Dodajte slike, video posnetke in interaktivno vsebino

Veliki bloki besedila so lahko izčrpavajoči in naporni za bralce, tudi če resnično želijo slišati, kaj imate povedati. Besedilo ločite na prebavljive dele z dodajanjem slik, videoposnetkov ali celo interaktivne vsebine, kot so infografike, predstavitve ali kvizi. To ustvarja večjo zavzetost in priložnosti za bralce, da delijo vašo objavo.

In ne pozabite dodati svoje fotografije, kratke biografije. To ustvarja legitimnost in zaupanje v vaš spletni dnevnik, kar bo samo pomagalo pritegniti nove bralce.

Zgradite avtoriteto tako, da vključite odlične strani. Vaš blog bo moral stati na nogah, vendar ga lahko naredite močnejšega in verodostojnejšega, če se povežete s koristnimi in kakovostnimi viri. Pokažite svojim bralcem, da vam je mar in z njimi delite dragocene internetne vire. Ne zanašajte se samo na Wikipedijo – poglobite se in jim zagotovite bogato izkušnjo s svojo vsebino.

Spodbujajte komentarje in povratne informacije

Vaš spletni dnevnik ne sme biti enosmerna ulica. Resnično pritegnite svoje bralce, tako da olajšate dialog. Vključite odsek s komentarji, bralcem omogočite, da se naročijo na vaš blog in jim postavite vprašanja, da spodbudite njihove povratne informacije. Odzovite se na povratne informacije, kadar koli je to potrebno ali nujno, tudi če so te negativne.

Bralcem pokažite, da so dobrodošli, in cenite njihove komentarje – navsezadnje so to vaši gostje, vaše občinstvo in navdih, vse v enem. Močnejši kot je vaš odnos z bralci, močnejši bo vaš blog.

Ne hitite – prva objava v spletnem dnevniku je objavljena le enkrat

Ko ustvarjate svojo prvo objavo v blogu, globoko vdihnite in si vzemite dovolj časa, še posebej na začetku, ko ste novi v svetu bloganja. Morali boste nameniti veliko časa, da se prepričate, da je vaša vsebina vredna klika. Ko to enkrat obvladate, boste verjetno lahko pospešili ta postopek. Toda samo enkrat imate priložnost, da pustite prvi vtis, zato počasi z ustvarjanjem prve objave, ta bi morala naravnost zablesteti!