Kako izbrati nišo za svoj blog?

Dobičkonosen in uspešen blog ima občinstvo, ki se vrača po nove informacije. Zato je zelo pomembno, da izberemo ustrezno nišo. Kasneje bodo vse odločitve temeljile na njej. Ko bomo izbrali nišo, bomo vse vsebine lažje načrtovali in organizirali. Tako bomo lahko določili in uporabljali poštni seznam, povečali število sledilcev (in na družbenih omrežjih) in delali na dolgoročnih ciljih.

Na začetku morda vsi blogerji počnejo enako, pišejo o različnih temah, ne da bi se osredotočili na eno, brez načrta, strategije, jasno opredeljenih ciljev. Nekako lahko sklepamo, da večina blogerjev misli, da bo imela več sledilcev, če bodo pokrivali več tem, a v resnici ni. Blog z različnimi temami bo imel v bistvu nekaj bralcev, morda bodo vsi znanci, toda vaši pravi sledilci bodo zmedeni, ker ne bodo vedeli, o čem točno pišete, ker pišete neumnosti. In oglaševalcem ne bo jasno, kaj je vaša ciljna skupina in za kaj gre v vašem blogu.

Zato je treba določiti nišo. Tako vas bo občinstvo hitreje opazilo. Če dobro opravite delo, boste morda postali predstavnik te niše. Prav tako boste veliko lažje dosegli ciljno skupino in ko jo dosežete, boste imeli več bralcev. Ne morete zadovoljiti vseh potreb in odgovoriti na vsa vprašanja, preprosto je nemogoče, toda v veliko pomoč boste tistim, katere zanima vaša niša. Zvesti bralci bodo vsebine delili tudi na svojih družbenih omrežjih.

Razmišljajte v pravo smer. O čem v resnici želite pisati?

Obstaja področje, za katerega ste strokovnjak, ali pa ste v blogih, ki ste jih prebrali, opazili pomanjkljivosti. Najbolje boste določili svojo nišo, če si omislite kraj na internetu, kjer bi na določen način našli določene informacije.

Če še vedno niste povsem prepričani, je dobro sestaviti seznam tem, o katerih bi radi pisali. Nato združite teme, povezane z njimi. Ko ste zbrali vse teme, tiste, ki ne ustrezajo nikomur, o katerih ne veste dovolj, o poučevanju drugih, jih prečrtajte. Zdaj imate glavne kategorije s podkategorijami.

Če nekatere teme, o katerih želite pisati, niso povezane?

Na kaj se osredotočiti? Velik izziv.

Pomislite, kako je mogoče povezati vaše interese. Kako bo bralcem?

Raziskave

Naredite nekaj raziskav. To vam bo pomagalo tudi pri načrtovanju vsebine. Kako so svoje delo opravljali kolegi iz iste ali podobne niše? Vse, kar opazite, zabeležite (njihove napake, ki jih lahko popravite, kar vam je všeč, vam ni všeč ali vas celo moti itd.). Facebook (skupine in forumi) in drugi kraji so prav tako odlični za navdih.

Niša ni donosna?

Velika zabloda.

Predanost in ustvarjalnost prinašata uspeh, ne glede na temo. Če imate fantastično idejo, za katero ste prepričani, da jo boste dobro uresničili, je nikakor ne odmislite in nadaljujte z delom. Največje uspehe so dosegli tisti, katerih ideja je bila nenavadna.

Če vam kaj ni všeč, vam ni zanimivo, ne navdihuje, čeprav se temu posvetiš maksimalno. Zakaj bi izgubljali čas, na internetu je velika konkurenca, zato delajte samo tisto, kar resnično želite.

Ko se niša vzpostavi, poskrbite, da bodo ljudje vedeli, da ste tam. Kje je vaša ciljna skupina, bodite tam, o čem govorijo, jim zagotovite odgovore na njihova vprašanja.

Zaključek

Niša bo določila vaš naslednji korak, določila bo vsebino, ki jo pišete, vaše občinstvo in na koncu nek namen. Vsi prihodnji koraki so odvisni od tega. Zato – dobro načrtujte. Vzemite si čas za to in se odločite. Po izboru se osredotočite na vsebino, zaradi katere bo vaš blog zanimiv za vaše občinstvo.