Kako izbrati najboljšo temo WordPress?

Videz vašega spletnega mesta lahko spremenite z enim samim klikom. Tako lahko eno temo zelo enostavno zamenjate z drugo. Izbira tem je lahko res zanimiva. Vendar morate vedeti nekaj dejstev o temah, da boste prepričani, da ste izbrali pravo.

Na internetu je torej veliko mest, s katerih lahko prenesete teme za svoje spletno mesto, nekatera so koristna, druga ne, nekaterim pa je potrebno plačati, če jih želimo naložiti.

Če iščete najboljše mesto za izbiro tem, je to lahko ThemeForest.net. Ta namreč razvijalcem omogoča prodajo njihovih tem. Mesto uporabljajo razvijalci z vsega sveta. Pogoj, da lahko prodajajo svoje teme, je, da izpolnjujejo merila, ki se od njih zahtevajo.

Kako bi potem izbrali najboljšo temo?

 1. Pri izbiri teme bodite najprej pozorni na število prodaj in povprečno oceno uporabnika. Ta metoda bo odpravila nakup teme, ki bi imela v vaši kodi pomanjkljivosti ali morda napake.
 2. Teme v odzivnem dizajnu so veliko bolj učinkovite. Odziven pomeni, da je zasnova prilagodljiva, izgleda odlično na namizjih, pametnih telefonih in drugih velikostih zaslonih. Od 21. aprila 2015 je Google začel kaznovati spletna mesta, ki niso dostopna mobilnim telefonom, in jih odstrani iz svojega indeksa.
 3. Odlična izbira je tema, ki ima integrirano podporo za SEO. SEO je optimizacija vsebine našega spletnega mesta in nam pomaga pri uvrstitvi, kar pomeni več obiskov našega spletnega mesta.
 4. Pomembno je, da tema estetsko ustreza vaši ciljni skupini.

Poiščite temo, ki bo ustvarjena izključno za vašo nišo (ni pomembno, ali gre za bančništvo, potovanja, kuhanje itd.). Takšne teme vsebujejo vse potrebne elemente za spletno mesto. Obstajajo tudi večnamenske teme, kar pomeni, da imajo več namenov. Morda želite poleg bloga vzpostaviti tudi poslovno predstavitev ali prodati izdelke prek spletnega mesta, je odlično, če izberete temo, ki ponuja tudi podporo za spletno prodajo.

 1. Tema, ki ustreza vaši vizualni identiteti.

Kateri so elementi vaše vizualne identitete (ilustracije, logotip, pisava, barvna shema, …)? Temo prilagodite tudi  temo.

 1. Videz strani tem se ujema z vsebino. Kakšna je postavitev elementov na straneh vašega spletnega mesta? Kako izgleda? Ali bo postavljen na levo, desno, desno in levo? Bo imel tudi galerijo? Mogoče stran o meni? Zabava s storitvami ali izdelki? In podobno. Danes obstajajo tudi teme, ki ponujajo možnost različnih postavitev strani. Z samo nekaj kliki brez kodiranja odstranite stransko vrstico, jo premaknite od leve proti desni, obnovite prvotni videz strani … Z le nekaj kliki. Super, kajne?
 2. Integrirani graditelj strani

Če želite kakovostno temo, je to eden izmed nujnih postopkov. Pospeši čas ustvarjanja strani in olajša samo ustvarjanje. Je zelo enostaven za uporabo, saj ne zahteva kodiranja in vam daje popoln nadzor nad videzom. Za WordPress je Visual Composer najboljši graditelj strani.

 • Bodite pozorni na slog krmarjenja in glave. Na podlagi logotipa se boste odločili za določen slog krmarjenja in glave. Ne pozabite na število elementov, ki jih bo imel glavni meni, in na to, kako želite, da komunicira s preostalim spletnim mestom.
 • Tema, ki vključuje demo vsebine. Pri izbiri teme ste videz spletnega mesta videli v demo različici, toda ko namestite temo, morda videz vašega spletnega mesta ne bo enak tistemu iz demo različice. Ker teme nimajo stranskih vrstic, strani, fotografij, kakršne koli vsebine, menijev. Da bo vaša stran bila videti tako kot demo teme, morajo ustvarjalci teme omogočiti demo vsebine, katere lahko uvozite z enim klikom. Videz strani lahko ustvarite popolnoma sami, vendar bo v tem primeru trajalo več časa.
 • Tema s popolno dokumentacijo. Avtorji tem bodo kupcem poleg kupljene teme zagotovili še dokumentacijo, ki vključuje vsa navodila, odgovore na morebitne dvome glede izdelave strani in uporabe teme.
 • Tema, ki je združljiva z najpomembnejšimi iskalniki. Ali je vaša tema združljiva z glavnimi brskalniki (Chrome, Opera, Internet Explorer, Firefox, Safari)? Vaši obiskovalci bodo namreč uporabljali različne iskalnike. Kar pa ne pomeni, da se bo uspešno spletno mesto v Firefoxu v enaki meri prikazalo tudi v Internet Explorerju. To pa zato, ker imajo iskalniki tudi različne zahteve.
 • Dodatni dodatki. Dodatni dodatki so lahko ključnega pomena pri izbiri teme. Dodatki vključujejo vtičnike, ki omogočajo dodatne pisave, funkcije itd.
 • Imate podporo avtorja teme? Vsi avtorji, zlasti brezplačnih teme, ne nudijo podpore strankam. Ko imamo avtorjevo podporo, je to tudi priložnost, da rešimo morebitne težave.
 • Poceni in brezplačne teme – NE. Več kot dobro je vložiti denar v nakup kakovostne teme. Na primer, na ThemeForest se cene gibljejo med 40 in 65 dolarji. Poceni ali brezplačne teme imajo lahko napake in napake v kodi, omejene so glede prilagajanja našim potrebam, običajno zahtevajo namestitev dodatnih vtičnikov, kar upočasni in oteži nalaganje strani.

Zaključek

Če se ne želite zmotiti, veste sedaj vse, na kar morate biti pozorni pri izbiri teme.