Zahodne poročne obleke

porocna-oblerka-moskiMoške poročne obleke in ženske poročne obleke so del poročne ceremonije  že stoletja. Barva, stil in tradicionalna pomembnost so glavne sestavine vsake moške poročne obleke. Seveda pa se vsaka moška poročna obleka razlikuje glede na čas in kulturo. V zahodni kulturi so ženske po navadi oblečene v belo obleko. Moške poročne obleke pa so po navadi veliko bolj temnejše. Ta vpliv na barvo obleke je imela kraljica Viktorija v 19 stoletju. N vzhodu pa so ženske večinoma oblečene v žive barve kot je rdeča. Ta barva naj bi imela velik simbolični pomen za vsako nevesto. Simbolizirana naj bi dobro blaginjo v prihodnosti. V naslednjem odstavku bom podrobno opisala zahodno kulturo.

Poročne ceremonije poznamo že od srednjega veka. Takrat so poroke bile veliko več kot pa samo unija med 2 človekoma. Lahko so bile združitve dveh družin, poslov ali celo držav. Poroke so v starih časih bile veliko bolj pomembne zaradi političnih razlogov kot pa zaradi ljubezni. Seveda so bile najbolj priljubljene pri višjih slojih pri katerih je bilo pomembno, da kri ostane tam kjer je. Moški  so nosili zelo drage moške obleke, ženske pa so morale s svojo obleko pokazati kateremu sloju pripadajo. Tiste, ki so imele več denarja so se oblačile veliko bolj razkošno. Njihovi materiali so bili veliko bolj prefinjeni in sama obleka je bila ročno delo, spretnih šivilj in oblikovalk.  Moške poročne obleke so bile narejene iz bogatih in ekskluzivnih materialov. Neveste naj bi v zgodovini nosile veliko svile, krzna in žameta. Tudi barve moške poročne obleke in ženske naj bi se razlikovale. Moški naj bi nosili pajkice in oprijete moške korzete, ženske pa naj bi imele več slojev. Od tistih čist spodnjih do okrasnega materiala na vrhu. Tisti, ki si niso morali privoščiti moške poročne obleke so si oblačila izposodili v cerkvi. Ta oblačila so bila vedno ista in nič kaj posebnega.

Marija kraljica Škotske je leta 1559 nosila belo poročno obleko, moška poročna obleka pa je bila v temnejšem kontrastu. Bela barva je postala najbolj popularna leta 1840 takrat ko se poročila kraljica Viktorija. Nosila naj bi prelepo belo obleko po lastni izbiri.

Današnja moda še vedno poteka vzporedno z viktorijanskimi časi. Obleke so še vedno bele. Vendar se njihova dolžina spreminja glede na leta. Tako bi naj v starih časih imeli najprej daljše obleke, te pa naj bi v 20 letih zamenjale dolge in elegantne ter preproste obleke. Poročne obleke ne šivajo več doma. Ampak si vsaka nevesta želi, da bi bil njen dan popoln tako, da si za poročno obleko sposodi obleko znanih oblikovalcev ali pa si kupi povsem novo. Moške poročne obleke so se od viktorijanskih časov veliko spremenile. Niso več tako temne in nekateri ženini se odločijo, da bodo tudi oni beli tako kot njihove izbranke, kajti bela izraža čitost.

Comments are closed