Materiali streh

BAKER: postaja vse bolj priljubljen med materjali strešnih kritin. Baker je rdečkaste barve vendar, ga najdete tudi v zelo različnih barvah. Vreme lahko vpliva na izgled bakrenih strešnih kritin.

ZLITINE – Lahko uporabite  različne kovinske zlitine za kovinske kritine, odvisno od tega, kaj iščete.  Dobite lahko različno oblikovane zlitine čisto po vašem okusu.

ALUMINIJ: Je zelo lahek material, ne rjavi in videti je dokaj naravno. To je najbolj priljubljena možnost za izbiro stanovanjske strehe.

ASFALTNE STREHE: asfalt je najpogostejše uporabljen material za gradnjo strehe. Material je relativno poceni in se da dokaj enostavno namestiti.stresne-kritine-materiali-krovstvo

LES: Les je bil glavni material za gradnjo streh v preteklih stoletjih. Na nekaterih požarnih področjih pa je izbira lesa za gradnjo strehe prepovedana. Življenjska doba takšne strehe je neke 25 let.

SISTEM ZELENIH STREH: Je novodobni sistem streh iz samooskrbnih rastlin , kadar je to seveda mogoče. Dobra stran teh streh je , da jih ni potrebno vzdrževati. Zelene strehe imajo dobro sposobnost hlajenja notranjosti in zelo dobro zadržujejo vodo. Pomembno pa je, da za zelene strehe uporabljamo domorodne rastline in ne avtohtonen s tem pa se izognemo nevarnosti požara.

KOVINSKE STREHE: Je streha, ki je izdelana iz kovinskega kosa ali ploščice. TO PA JE SESTAVNI DEL OVOJA STAVBE. Kovinske strehe ščitijo stavbe. V ameriki pa kovina obsega 10% celotnega stanovanjskega prostora. Kovina je zelo vzdržljiva v hladnem vremenu in zelo velika prednost je ta ,da je narajeno iz materiala , ki je 100% reciklirati. Kovinske strehe zahtevajo redno vzdrževanje, saj se ob nepravilni oskrbi pohavi rjavenje. Kovinske strehe pa preprečujejo nastanek požarja ob morebitnem udaru strele.

SONČNE STREHE: Najnovejši sistemi vključujejo solarne strešnike, ki proizvajajo električno energijo. Obstajajo pa tudi sistemi, ki proizvajajo tudi vročo vodo in vroč zrak. Montaža sončnih celic je zelo preprosta, saj se montaža opravlja tudi na že obstoječe strehe. Montaža pa je možna tudi na ravnih strehah in poševnih.

ZELENE STREHE: Zelene strehe so različne oblike in velikosti, vendar pa nosijo veliko več prednosti od drugih streh. Čeprav zelene strehe stanejo veliko več od običajnih, zmanjšujejo topolotne obrementive , zmanjšujejo padavinski odtok… Poznamo dve vrsti zelenih streh: ekstenzivne in intenzivne

INTENZIVNE ZELENE STREHE: pogosto mišljene kot vrt strehe. Za takšne vrste streh je potrebno strokovno znanje in načrtovanje. Upoorabljajo se predvsem za novogradnjo.

EKSTENZIVNE ZELENE STREHE: so najbolj obsežne strehe, vendar se avtomatsko ne pirlagaja na vsak tip strehe.

Comments are closed