Kako se varno uporabljajo oljni grelniki?

oljni-grelecKadar se odločimo, da so oljni grelniki najboljša izbira za ogrevanje zraka v nekem prostoru, moramo pred uporabo obvezno prebrati navodila za rokovanje z njimi. Oljni grelniki so lahko v primeru nepravilne uporabe smrtno nevarni.

Najpogostejša napaka, ki se lahko pripeti, je zastrupitev z ogljikovim monoksidom zaradi nepravilnega delovanja kotla. Tega se polni izključno z gorivom, ki je navedeno na identifikacijski tablici. Oseba, ki polni kotel, mora poznati veljavno zakonodajo na področju varnega polnjenja kotlov in biti primerno usposobljena.

Prostor, kjer se oljni grelniki nahajajo, mora biti dovolj prezračen. Vnetljive snovi in predmeti morajo biti dovolj oddaljena, da ne predstavljajo nevarnosti za vžig. Prav tako ne smejo biti v prostorih, kjer bi lahko bili prisotno visoko vnetljivi hlapi snovi, kot so topila za lake ali bencin.

Že na začetku, ko ga kupimo in razpakiramo, moramo biti pozorni na morebitne nepravilnosti ali poškodbe. V tem primeru je treba takoj obvestiti prodajalca.

Oljni grelniki delujejo le na dizelsko gorivo ali kerozin, nikakor pa ne smemo uporabiti drugih goriv.

Če želimo kotel čim bolj varno prevažati ali shraniti, je treba iz rezervoarja izprazniti gorivo. Če so v gorivu kakšni ostanki, dolijemo čistega in ga še enkrat izpraznimo. Zavržemo ga v skladu z zakonodajo. Shranimo ga na ravno površino, v suh prostor, zaščitenega pred zunanjimi dejavniki.

Praznjenje rezervoarja je tudi del preventivnega vzdrževanja naprave. To storimo po vsakih 200 urah delovanja. Filtre očistimo in zamenjamo na vsakih 500 ur uporabe.

Ob upoštevanju navodil za uporabo bomo zagotovili, da nam bodo oljni grelniki služili dobro in dolgo časa.