Kaj je osebno trenerstvo?

Osebni trener je oseba, ki je kvalificirana, da ima različno stopnjo znanja o splošni sposobnosti, ki je vključena v vadbo in navodila za vadbo. Stranke spodbujajo tako, da jim določajo cilje ter zagotavljajo povratne informacije in odgovornost strankam. Tudi trenerji merijo prednosti in slabosti svojih strank z oceno sposobnosti. Te ocene sposobnosti se pri osebnem trenerstvu lahko izvajajo tudi pred in po vadbenem programu za merjenje izboljšave fizične sposobnosti njihovih strank. Poleg vadbe lahko tudi izobražujejo svoje stranke v številnih drugih vidikih wellnessa, vključno s splošnimi smernicami za zdravje in prehrano.

Usposobljeni osebni trenerji prepoznajo svoja strokovna področja. Če trener sumi, da ima eden od svojih strank zdravstveno stanje, ki bi lahko preprečilo stranki varno sodelovanje v programu vadbe, morajo stranko napotiti ustreznemu zdravstvenem delavcu za predhodno potrditev. Obseg praks za osebnega trenerja je izboljšati sestavine fitnesa za splošno, zdravo prebivalstvo.

Ustrezen recept za vadbo lahko povzroči izboljšano sestavo telesa, boljšo telesno zmogljivost, stanje srca in boljše zdravstvene rezultate. Odločitev o najemanju osebnega trenerja je lahko povezana z zaznano zmožnostjo olajšanja teh dejavnikov z ustreznim receptom in navodili ali dejavniki, povezanimi z motivacijo in spoštovanjem. Trener pozorno spremlja vadbeni obrazec, vadbeni program in prehranjevalni načrt.

Osebno trenerstvo in usposabljanje ima za posledico večjo moč, večjo intenzivnost treninga in večjo zaznano napetost med vadbo pri ženskah in moških. Čeprav ženske, ki delajo z osebnimi trenerji, same izberejo večje obremenitve kot ženske, ki niso imele osebnjih trenerjev in so uporabljajo bremena še vedno pod priporočenimi odstotki obremenitve za usposabljanje oziroma vadbo. To nakazuje, da ima osebno trenerstvo velik motivacijski vpliv ter dvigovanje samozavesti.

Značilnosti osebnega trenerstva

Poklic na splošno ni omejen s prostorom, osebni trenerji pa lahko delajo v fitnesu, v svojih osebnih domovih, v domovih za stranke, preko videoposnetka v živo (imenovanega tudi “virtualni osebni trenerj”), ali na prostem. Skoraj vsi osebni trenerji in inštruktorji skupinske vadbe delajo v ustanovah za telesno pripravljenost, klubih za zdravje in fitnesih, ki se nahajajo v zabaviščni in rekreacijski industriji ali v civilnih in družbenih organizacijah. Osebno usposabljanje ni urejeno v nobeni jurisdikciji v Združenih državah, razen v Washingtonu D.C., kjer so februarja 2014 sprejel zahteve za samo registracijo osebnih trenerjev fitnesa.
Osebno trenerstvo se lahko specializira za določeno vrsto usposabljanja, filozofijo usposabljanja, vrsto izvedbe, način izvajanja. Na splošno večina osebnih trenerjev razvije načrte in recepte za vadbo, za aerobno vadbo, odzivnost in / ali usposabljanje za prilagodljivost. Z aerobnim receptom za telesno vadbo osebni trener določi vrsto vadbe, trajanje vadbe in pogostnost vadbe. Pri receptu za vadbo se določi vrsta vadbe, skupni volumen sej, čas počitka, frekvenca in intenzivnost treninga. Osebni trenerji so lahko vključeni tudi pri predpisovanju razteznih rutin ali drugih pristopov. Medtem ko se nekateri pogovarjajo o prehrani, ergogeni dopolnitvi in duhovnih praksah s strankami, se v industriji razpravlja o tem, ali to ustreza njihovemu obsegu in usposabljanju.

Akreditacija osebnega trenerja je proces, ki zagotavlja potrjevanje usposobljenosti za osebnega trenerja. Kvalifikacijski standardi za osebne trenerje se med državami razlikujejo.
Naprimer v Braziliji morajo osebni trenerji imeti diplomo fizičnega izobraževanja (stopnja, ki združuje znanje s področja vaje in znanosti o zdravstvu) in se registrirajo pri Conselho Federal de Educação Física (zvezni svet za telesno vzgojo) in obstajajo kazni, če se osebno  trenerstvo opravlja brez teh dveh zahtev.

 

 

Comments are closed